HİPNOZ
Hipnoz, kişinin tüm dikkatini sadece hipnoterapistin sesine yönlendirdiği ve diğer tüm uyarılara karşı kendini kapattığı bir trans halidir.
Trans süresince, bilinç altı ortaya çıkar, ve kişi tam bir rahatlama altında, kendisine verilen olumlu telkinlere açık hale gelir.
Ancak, bilinçaltı telkinlere açık durumda olsa bile, kişi bilincini yitirmez ve trans süresince tamamiyle kontrolü elinde tutabilir. Bilinçaltı, sadece kişinin yüzleşmeye hazır olduğu detayları verir.
BİLİNCALTI NEDİR?
Bilincimiz, beynimizin en küçük ve en sınırlı faaliyet alanıdır. Bilinç, günlük hayatımızı sürdürmek için gerekli donanımlara sahiptir, kısa dönemli hafıza kaydı yapar, olayları analiz eder, yargılar, doğru ve yanlışı birbirinden ayırd eder.
Bilinçaltımız ise çok daha heybetli bir yapıdır. Tıpkı bir kayıt cihazı gibi, hayatımız boyunca olan tüm olayları, bu olaylarla ilgili kuvvetli duygularla birleştirerek kaydeder.
Hatta bu kayıt öylesine detaylıdır ki, hipnoz altındaki bir kişi, zaman içinde geriye götürüldüğünde, anne karnında algıladığı olayları, konuşmaları kelimesi kelimesine hatırlayabilir.
Özellikle çocukluk döneminde kaydedilen olayların çok büyük önemi vardır. Bu yaşlarda muhakeme yeteneğimiz olmadığından, olayların gerçek sebebini anlayamadan, bize hissettirdiği olumsuz duygularla beraber bilinçaltımıza depolarız.
Örneğin, çocukluk döneminde sebebini anlayamadan deneyimlediğimiz ebeveyn dayağı, ya da sözlü baskılar, olumsuz duygularla bilinçaltına kaydedilirse, tüm hayatımız boyunca suçluluk duygusu, sebepsiz kızgınlık, tahammülsüzlük, kendine güvensizlik gibi olumsuz hislere sebep olabilir.
Hepimiz zaman zaman sebebini bilmediğimiz bazı olumsuz hislere kapılabiliriz. Böyle zamanlarda, bilinçaltımız bizimle iletişim halindedir. Eğer bu hisleri önemsemez bastırırsak, zaman içinde psikosomatik hastalıklara yol açabilirler.
Hipnoz bilinçaltındaki olumsuz şartlanmaları ortaya çıkartmak ve temizlemek için çok yararlı ve doğal bir yöntemdir.
Hipnoterapist, şartlanmaları ortaya çıkarttıktan sonra, daha önce kişi ile üzerinde birlikte anlaşmaya varılan olumlu telkinleri hipnoz sırasında vermeye başlar. Bu telkinler, beden ruh ve zihin üçlüsünü dengeye getirir.
Hipnoz altında verilecek telkinler üzerinde, seansa başlamadan önce, hipnoterapist ve suje arasında tartışılarak mutabakata varılır. Bilinç her zaman, hatta trans halindeyken bile, istenmeyen, sujenin genel inanç örf ve adetlerine ters gelen telkinleri eleme yeteneğine sahiptir.
Örneğin, kişi tam bilinci baskın haldeyken masanın üzerine çıkıp dans etmeyecek bir yapıya sahipse, hipnoz altındayken bu şekilde telkin yapılsa bile bilinciyle bu telkini eler. Kişi her zaman kontrolü elinde tutabilir.
Hipnozun amacı, kişinin tam sağlıklı olabilmesi için olumlu telkinler vermek, bilinçaltındaki zararlı şartlanmaları keşfedip temizlemek stresten arındırmak ve zihin, beden ve ruh dengesini kurmaktır.
Ancak tam olarak bu amaca ulaşabilmek ve başarılı bir hipnoz seansı elde edebilmek için, sujenin hipnoterapisti ile tam bir güven ve işbirliği içinde olması gerekir.
HİPNOZ NASIL İŞE YARAR?
Zihnin vücudumuz üzerinde çok büyük etkileri vardır.
1-Zihni duygularla birlikte etkileyen olaylar, vücudumuzda kronik . rahatsızlıklar, hastalıklar veya ağrı yaratabilirler.
2-Çaresizlik, üzüntü, duygusal gerginlik, suçluluk duygusu gibi kuvvetli hisler, bağışıklık sistemimizi baskılayabilir.
3-Zihinsel ve fiziksel stress, hormonlar ve endokrin sistemi yoluyla psikosomatik hastalıklar meydana getirebilirler.
Sağlığımızı etkileyen ana faktörler aşağıda listelenmiştir.
Stres
Bellek
Duygular
Olumsuz şartlanmalar
İnançlar
Herhangi bir fiziksel rahatsızlığın ya da ağrının arkasında çoğunlukla yukarıda belirtilen sebepler vardır.
Hipnoz seansı, bu sebeplerin bilinçaltından ortaya çıkartılmasında yardımcı olur. Bazen, bilinçli zihnimizle düşünerek bulamayacağımız bazı olumsuz şartlanmalar, bilinçaltımızda hipnoz seansı ile ortaya çıkar.
Böyle bir seans sırasında, hipnoz uzmanı ile kişi arasında önceden konuşulup kararlaştırılmış olan olumlu telkinler uzman tarafından kişiye verilir.
Bu telkinler her zaman, fiziksel saglik, zihin/beden/ruh dengesinin sağlanması, stres ve rahatsızlıklardan kurtulma yönünde olacaktir. Bazen bilinçaltımızda, belirli fiziksel rahatsızlıklarla olumsuz anıları birbiriyle özdeşleştirerek tutarız.
Örneğin, bahar mevsiminde çok şiddetli bir bronşit geçirmişsek ve bu bahar mevsimi ile özdeşleşerek bilinçaltımızda kalmışsa, her baharda öksürmeye ya da daha çabuk üşütüp hastalanmaya meyletmemize sebep olur.
Hipnoz, bu tarz şartlanmaları da temizleyerek ruh/beden dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Ağrı kesmek, yine hipnoz tekniklerinin etkili olduğu bir alandır.
Fakat, herhangi bir ağrı varsa, hipnoz yöntemini kullanmadan önce mutlaka bir doktora giderek tıbbi araştırma ve teşhis yapılmalıdır. Doktorun tedavi tavsiyesine harfiyen uyulmalı, ve hala ağrı varsa, hipnoz yöntemi kullanılmalıdır.
Örneğin kanser gibi ciddi rahatsızlıklarda, doktor tedavisi sürdürülse bile ağrı kaçınılmazdır. Böyle durumlarda, hipnoz seansları ağrıyı hafifletebilir.
Hipnoz seanslarında, sujeye, hastalıklara karşı direnci kuvvetlendirmek amacıyla, zaman içerisinde yolculuk yaptırılabilir.
Örneğin hastalığın başlamasından önceki dönemlere yolculuk yapılarak, hafızada kayıtlı olan tam sağlıklı olma hissine ulaşılır, ve bu his büyütülerek şimdiki zamana getirilir.
Ve sujenin sağlıklı olma durumu tüm vücuduna hatırlatılır.
HERKES HİPNOZ OLABİLİR Mİ?
Ortalama zeka düzeyine sahip ve hipnoterapistin sesini takip edecek kadar konsantrasyona sahip herkes hipnoza girebilir. Yalnızca çok yaşlılar için bu kurallar pek geçerli olamayabilir.
Yaşlılığa bağlı konsantrasyon bozuklukları, sujenin hipnoz altına girebilmesini güçleştirir. Herkesin kişilik yapısı farklıdır ve kendisini değişik şekillerde ifade eder. Başarılı bir hipnoz uzmanı, sujenin kişilik yapısını iyi analiz ederek, uygun bir hipnoz tekniği uygular.
Başarı, aslında sujenin transta neler hissetmeyi beklediği ile de ilgilidir. Tekrar vurgulamak isterim ki, hipnoz kişinin bilincini kaybetme halı ya da uyku hali değildir.
Tam tersine suje, hipnoterapist ile konuşabilecek haldedir ve isterse kontrolü ele alabilir. Hipnoz sırasında istemediği sırlarını ortaya dökmek zorunda değildir. Trans sırasında, kişi, uzmanın sorduğu sorulara cevap verirken, istemediği detayları kendisine saklayabilir.
Kendinizi çok sürükleyici bir kitap okurken konunun içinde kaybolmuş gibi hissettiğiniz olmuştur. Ya da bir televizyon programına kendinizi kaptırarak, kapının zilini ya da size seslenildiğini duymadığınız zamanlar olmuştur. İşte bu, sizin hipnoza rahatlıkla girebileceğinizin bir kanıtıdır.
HİPNOZ NE DEĞİLDİR?
Hipnoz, kesinlikle tıbbi yardım ya da psikoterapinin yerini tutamaz. Bir tedavi yöntemi değildir.
Sadece, hastalıkların tedavisi sırasında, tıbbi yardımın yani sıra, tamamlayıcı etkisi olan bir yöntemdir. Hipnoz, tıbbi tedavinin daha çabuk etki etmesini sağlayabilir, stresten arınmamızı, ağrıyı kontrol altına almamızı sağlayabilir. Ancak ağrının ana kaynağı bir doktor tarafından teşhis edilmeli ve tedaviye alınmalıdır.
Hipnoz, koçluk, nlp ve kuantum gibi disiplinler herkes tarafından rahatlıkla öğrenilebilir. uygulanabilir. Hatta kişiler kendi kendine hipnoz, koçluk, nlp ve kuantum gibi disiplinleri uygulayabilir.